• 0
    Vaša korpa
    Korpa je prazna.

KAKO DA OSVETLITE VAŠ VINSKI PODRUM?

Datum objave:
KAKO DA OSVETLITE VAŠ VINSKI PODRUM?

Podrum je uglavnom mesto koje nije izloženo prirodnom suncu. Stoga, hajde da vidimo kako da mu damo dovoljno svetla, barem sa svetiljkama.

Da bi osvetlili podrum, postoji nekoliko opcija:

  • Prirodno svetlo: Ako je podrum blizu prozora ili ima mali prozor, možete da ga proširite kako bi prirodno svetlo ušlo u prostor.
  • LED rasveta: LED rasveta je energetski efikasna i dugotrajna opcija koja se može postaviti na zidove ili plafon.
  • Podesiva rasveta: Podesiva rasveta omogućava vam da podesite jačinu svetla u zavisnosti od potrebe.
  • Reflektori: Reflektori su dobra opcija za osvetljavanje specifičnih delova podruma, kao što su radni prostori ili polica za skladištenje.
  • Ukrasna rasveta: Ukrasna rasveta može da doda estetski izgled i da osvetli podrum.

KAKO DA OSVETLITE VAŠ VINSKI PODRUM?

Ako aktivno koristite podrum, znate koliko je važno da i u ovom prostoru imate adekvatno osvetljenje. Vrlo malo sunčeve svetlosti dopire do podruma, tako da uvek moramo izabrati odgovarajuću lampu. Međutim, ovo možda nije tako jednostavno kao što izgleda na prvi pogled.

RAZLIČITE VRSTE PODRUMA

 Prvi korak je da odredite koji podrum želite da osvetlite. Ako je vaš podrum više ostava u kojoj se čuvaju zimske gume i stari nameštaj vašeg automobila, dovoljno je jedno glavno plafonsko svetlo da bi se podrum bez problema osvetlio.Važno je shvatiti da je ovo podrum, a ne izložbeni prostor, pa se više brinemo o kvalitetu osvetljenja a ne o dizajnu osvetljenja. S obzirom da su podrumi obično niski plafoni i manji prostori, najbolji izbor je plafonska svetiljka-lampa koje vas ne ometa i daje mnogo svetlosti.

Čest problem u podrumima je visoka vlažnost. Naravno, u nekim slučajevima ovo je veoma težak slučaj, ali u drugim je to zaista teška borba. I morate biti dobro pripremljeni za ovu borbu sa pravim svetlom. Stoga je najbolje rešenje tražiti lampu sa dovoljnom IP zaštitom od minimum 44. Više o stepenu zaštite pročitajte ovde >

Na primer, industrijske svetiljke, reflektori, spoljna rasveta ili reflektori mogu da obezbede visoku zaštitu od vlage, koja ne samo da osvetljava podrum kao glavni izvor svetlosti, već se može koristiti i kao sekundarni izvor.

KAKO DA OSVETLITE VAŠ VINSKI PODRUM?

VINSKI PODRUMI

Za vinske podrume najbolje odgovara kombinacija plafonske i zidne svetiljke koja savršeno osvetljava ceo podrum. Ako želite nešto estetski, zidna svetla se savršeno mogu zameniti led rasvetom. Pošto više vremena provodimo u vinskom podrumu, na primer, degustirajući, važno je da se na ovom mestu osećamo dobro. Za ovaj dobar osećaj preporučujemo lampe sa temperaturom boje do 4000K.

Vinski podrum ili soba pruža odličnu priliku da u potpunosti uhvatite atmosferu ovog jedinstvenog prostora sa zanimljivom šemom osvetljenja. Umesto da ga ostavite mračnim, ili bez pravog osvetljenja, podelićemo sa Vama savete za osvetljenje vinskog podruma i aspekte koje treba razmotriti kako bi ovaj prostor oživeo svetlom.

Osvetljenje vinskog podruma treba da radi na različitim nivoima u zavisnosti od upotrebe prostora. LED osvetljenje je savršeno za prostoriju u kojoj prirodno dnevno svetlo treba da bude ograničeno jer osvetljenje ostaje hladno i ne emituje UV svetlo. Može se primeniti isti komplet proizvoda koji se koriste u unutrašnjim šemama, ali uzmite u obzir ove savete kako biste osigurali da osvetljenje vašeg vinskog podruma savršeno poboljšava prostor.

1. KOMBINUJTE POZADINSKO I PREDNJE OSVETLJENJE

Važno je da svoje boce osvetlite ispred kako biste mogli da pročitate etikete na bocama i izaberete pravo vino. Ovo se može postići pomoću minijaturnog downlight-era kao što su OSRAM LEDVANCE LED paneli , ili LED trake za savremeni, minimalistički izgled. Kada se ovo kombinuje sa pozadinskim osvetljenjem, ovo može dodati dubinu i dramatičnost prostoru – pozadinsko osvetljenje u vinskom podrumu pruža krajnji dramatičan uticaj. Pomaže da se otvori prostor i može učiniti da soba izgleda dublje, posebno je korisno u manjim ili uskim prostorima. Ovo se može postići integracijom LED traka direktno u stolariju.

2. OSVETLJENJE PLAFONA I VIDNOG POLJA

U zavisnosti od veličine prostora, razmislite o osvetljenju vidnog polja da biste obezbedili fokusirani pravac svetlosti. Ako postoje visoke police,  svetiljke sa niskim odsjajem dobro rade ovde da bacaju svetlost na police. Šinska spot rasveta takođe može biti veoma efikasno tamo gde postoji ograničena udubljenja u plafonu – šina se može dodati u sredinu prostora što vam omogućava da u skladu s tim rotirate spot lampe. Kontrolišite ih na sistemu tako da se nivoi osvetljenja mogu prigušiti kako bi se stvorio pravi ambijent u prostoru.

3. POJAČAJTE RASPOLOŽENJE UZ POMOĆ OSVETLJENJA

Odlično rešenje za osvetljenje vinskog podruma je da se uključi nivo osvetljenja. Ovo poboljšava raspoloženje prostora i daje akcenat, posebno tamo gde postoje teksturirane površine koje mogu pružiti tačku interesovanja. Dimabilne svetiljke su savršeno rešenje za isticanje teksturiranih završnih obrada uključujući kamen. Pored toga, integrisanje spot zidnih lampi radi veoma dobro, ne samo da daje zanimljiv efekat prostoru, već i osvetljava vaš put.

4. RAZMOTRITE ZAVRŠNE OBRADE I POVRŠINE

Razmotrite završne obrade u vinskom podrumu. Na primer, ako je stolarija toplo drvo, možda ćete želeti da izaberete 2700K ili malo topliju boju da biste naglasili završni sloj. Ako postoji veoma reflektujuća završna obrada, izbegavajte LED traku i umesto toga pokušajte da ugradite gornja svetla ili integrišete mini downlightere unutar stolarije da biste istakli boce.

5. DODAJTE DODIR DEKORATIVNOG OSVETLJENJA

Upotreba dekorativnog osvetljenja zavisiće od veličine vinskog podruma i visine plafona. Ako podrum uključuje sto za degustaciju, dobar dodatak je da dodate visilice iznad stola.

KAKO DA OSVETLITE VAŠ VINSKI PODRUM?

Ako postoji zasvođeni plafon, to može biti teže ugraditi, tako da u ovom slučaju integrišite što je moguće više osvetljenja u stolariju i dodajte slojeve osvetljenja kako biste nadoknadili nemogućnost udubljenja u plafon. Zidna svetla se takođe mogu dodati kako bi se stvorilo meko bočno svetlo dok hodate kroz prostor.

Osvetljenje za vinske podrume je sve u atmosferi. Gde je moguće obezbedite da osvetljenje nije previše svetlo. Manje je više, stvorite kontrast između svetlosti i senke, i u zavisnosti od oblika i ugla gledanja, dodajte dubinu i naglasak na zadnji zid da biste stvorili žarišnu tačku.

Da li radite na projektu? Razgovarajte sa našim timom danas da vidite kako možemo da poboljšamo šemu pomoću svetla.

A da biste odabrali najbolju opciju za osvetljenje podruma, trebalo bi da razmotrite svoje potrebe i budžet.

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.