• 0
  Vaša korpa
  Korpa je prazna.

KAKO PROČITATI ENERGETSKU OZNAKU?

Datum objave:
KAKO PROČITATI ENERGETSKU OZNAKU?

Kako pročitati energetsku oznaku?

Čitanje energetske etikete je lakše nego što izgleda. Mi ćemo vam to dokazati u narednih nekoliko pasusa.

Energetska oznaka označava i klasifikuje proizvode prema njihovim energetskim zahtevima. To jest, pomaže vam da zamislite koje troškove proizvoda možete očekivati. Takođe podstiče proizvođače da stvaraju kvalitetnije i energetski efikasnije proizvode.

 

KAKO PROČITATI ENERGETSKU OZNAKU?

 

Šta ćete pročitati na energetskoj etiketi?

Trenutni oblik energetskih oznaka je veoma jednostavan. Na pakovanju proizvoda nalazi se ukupno 7 energetskih klasa, koje se razlikuju po bojama (od najbolje zelene do najgore crvene) i slovima od A do G. Slovo A označava energetski najmanje zahtevan izvor, a slovo G najzahtevniji. Konkretnu klasu proizvoda možete saznati na osnovu crne strelice i belog slova na desnoj strani etikete. Na etiketi se nalazi i podatak o potrošnji od 1000 kilovata na sat, što je vrednost koja odgovara prosečnoj godišnjoj osvetljenosti domaćinstva. Na energetskim nalepnicama će te naći i QR kod preko kojeg možete pristupiti Evropskoj bazi proizvoda (EPREL) . Ovde će te naći detaljne informacije o proizvodu.

 

Originalna distribucija energetskih oznaka

Možda se sećate originalnog izbora A+++, A++ i drugih energetskih oznaka. Nije ni čudo da se promena dogodila tek nedavno, u martu 2021. Svi proizvodi stavljeni na tržište posle 01.05.2021 moraće imati važeći oblik a od 2024. godine ćete se susresti samo sa novim etiketama.

 

Zašto je došlo do promene?

Bilo je više razloga za promenu. Uglavnom zato što je poslednjih godina razvoj doveo do toga da su sve električne lampe, uređaji i sijalice postali energetski efikasniji i ekonomičniji. Razlike između klasa A+, A++ ili A+++ i njihovo označavanje istim slovima (znakovi plus) je bilo zbunjujuće. Novo etiketiranje ima još jednu prednost za nas, potrošače. Strožije. Na primer, proizvodi sa najvišom klasom A+++ mogu se ponovo klasifikovati u kategoriju C. Trenutno su čak i kategorije A i B skoro prazne, što daje prostor za druge inovativne resurse u budućnosti.

 

 

Proizvod nema energetsku oznaku

Prema uredbi, neće sve lampe imati energetsku oznaku. Ovo se odnosi na sledeće slučajeve:

 

 1. Lampe bez izvora svetlosti
  Prilikom kupovine lustera, lampi i drugih lampi bez izvora svetlosti, na proizvodu nema energetske oznake. Potrošnja energije svetlosti dolazi od izvora svetlosti koji sam kupac koristi za osvetljenje
 2. Izvor svetlosti se može ukloniti
  Ovo su lampe sa zamenljivim izvorima svetlosti. Energetsku klasu možete pronaći u vodiču i ona se odnosi samo na izvor svetlosti.
 3. Izvor svetlosti se ne može ukloniti
  To znači da svetlost sadrži izvor svetlosti, koji je fiksni deo svetlosti. Na primer, LED trake. U ovom slučaju, energetska efikasnost se može naći u vodiču i odnosi se samo na dotični izvor svetlosti
 4. Drugi izuzeci
  Izuzeci koji nemaju energetsku oznaku uključuju, na primer, baterijske lampe, izvore svetlosti posebne tehnologije, izvore svetlosti vozila ili obojene izvore svetlosti (božićna svetla i drugi mali ukrasi).

KAKO PROČITATI ENERGETSKU OZNAKU?

U našoj ponudI sve je više rasvetnih tela sa novom energetskom efikašnošću a posebno izdvajamo prve POWERFUL LED filament sijalice brenda Rabalux koje po novom sistemu raspodele nose energetske najviše A oznake, što znači mala potrošnja više svetlosti.

 

KAKO PROČITATI ENERGETSKU OZNAKU?

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.