• 0
    Vaša korpa
    Korpa je prazna.

KAKO IZRAČUNATI POTREBNO OSVETLJENJE ?

Datum objave:
KAKO IZRAČUNATI POTREBNO OSVETLJENJE ?

Svaka prostorija u našem domu ima drugačiju ulogu, pa se o tome mora voditi računa pri izboru osvetljenja. Da li želite da znate koliko vam je svetla potrebno? Odgovor je veoma lak, mnogima nepoznat. Jednostavno, koristite formulu ispod.

 

površina m2 x 10-15w (wati u starim inkandescentnim sijalicama) ili  površina m2 x 2-2,5w (wati u led sijalicama) 

 

Osvetljenje u dnevnoj sobi

Dnevna soba se smatra središtem našeg stana. Stoga se prilikom izbora lampe mora uzeti u obzir nekoliko aspekata. U prostoriji veličine npr4x5 metara (20m2) povoljno je da ukupna snaga rasvetnih tela dostigne oko 400W (cc 40-45W u led izvoru). LED štedna sijalica može biti idealno rešenje, sa kojom postižemo uštedu energije i do 80%. Takođe treba uzeti u obzir boju nameštaja i zidova. Što je nameštaj tamniji, to više svetlosti apsorbuje.

Glavno i određujuće osvetljenje najčešće se rešava plafonskom lampom. Klasični lusteri se često zamenjuju visilicama. U dnevnoj sobi takođe treba da bude prigušeno svetlo, što gledanje televizije čini zaista ugodnim, jer ne želimo da narušimo vid. Prilikom čitanja neophodno je nabaviti podnu lampu. Može biti idealno rešenje ako odaberete podesivu osvetljenost (dimabilna rasveta). Možemo da dopunimo i učinimo naše osvetljenje fleksibilnim stonim i podnim lampama, kao i rotirajućim i podesivim spot lampama. U svakom slučaju, važno je i korisno imati mogućnost odvojene kontrole svetla.

Da li želite da poboljšate atmosferu svoje dnevne sobe? Izaberite lampe sa podesivom osvetljenošću ili još bolje pametnu tkz smart rasvetu! (dimabilna rasveta)

KAKO IZRAČUNATI POTREBNO OSVETLJENJE ?

 

 

Osvetljenje u kuhinji

kuhinji često i dugo koristimo svetlo, pa se preporučuje korišćenje ekonomičnih LED diodnih rešenja. Sa njima ne samo da štedimo energiju, već imamo i mogućnost da biramo temperaturu boje svetlosti. Za osvetljenje kuhinjskog pulta preporučuje se svetlo jačine od približno 35W/m2 ili u LED verziji oko 5W/m2. Pored glavnih i definišućih plafonskih svetiljki, možemo ugraditi i rasvetna tela koja savršeno osvetljavaju kuhinjski pultLED trake, LED strele i slična rešenja su ovde dobro prikladna. Iznad trpezarijskog stola preporučljivo je odabrati visilicu podesivu po visini koji odgovara obliku i veličini stola. Visilicu je poželjno postaviti na visini od najmanje 60 cm od vrha stola i iznad nivoa očiju osobe koja sedi za stolom.

KAKO IZRAČUNATI POTREBNO OSVETLJENJE ?

 

 

Osvetljenje u spavaćoj sobi

Ne zaboravimo spavaću sobu. Danas se spavaća soba ne koristi samo za spavanje, pa je i ovde važno pažljivo odabrati osvetljenje. Ako se spavaća soba koristi samo za spavanje, onda je dovoljna tradicionalna plafonska lampa sa dve noćne lampe. Potrebna osvetljenost je približno 15-20 W/m2 (wati u starim inkandescentnim sijalicama). Ukoliko u našoj spavaćoj sobi postoji garderoba, bolje je postaviti lampe najmanje 50 cm od ormara kako bi sijale u unutrašnjost garderobe. Mnogi ljudi sigurno cene mogućnost uključivanja i isključivanja svetla direktno iz kreveta. To omogućavaju rasvetna tela sa daljinskim upravljačem. Meko osvetljenje niskog intenziteta je takođe veoma prijatno u našoj spavaćoj sobi.

KAKO IZRAČUNATI POTREBNO OSVETLJENJE ?

 

 

Osvetljenje u kupatilu i toaletu

Osvetljenje kupatila podleže strogim propisima, jer je kombinacija struje i vode opasna po život. Propisi preciziraju da rasvetna tela moraju biti postavljena na minimalnom rastojanju od 60 cm od kade ili tuš kabine i moraju imati najmanje IP44 zaštitu. Dovoljno je za udaljena rasvetna tela ako imaju IP20-IP23 zaštitu. Glavni i odlučujući izvor svetlosti i u ovom slučaju su tradicionalne plafonske lampe. Naravno, kao dodatno osvetljenje možemo koristiti lampe postavljene iznad ogledala. Ove lampe pružaju jasno svetlo bez senki. Poželjno je da intenzitet svetlosti dostigne 300 luxa.

Više o ovome pročitajte ovde.

KAKO IZRAČUNATI POTREBNO OSVETLJENJE ?

 

 

Osvetljenje u dečijoj sobi

Osvetljenje dečije sobe nije tako jednostavno kao što se čini. Ovo je prostorija u kojoj se naše dete igra, spava i uči. Za svaku aktivnost je potrebno drugačije osvetljenje. U zavisnosti od uzrasta našeg deteta, vrsta osvetljenja u prostoriji se stalno menja. Opšte osvetljenje je važno. Poželjni su lusteri-visilice sa kablom. Postavite stonu lampu na sto pored kreveta. Za desnoruko dete, desno, a za levoruko dete, levo. Gejmeri imaju koristi od postavljanja lampe bez odsjaja iznad stola. Mala deca se plaše mraka, pa cene noćna svetla. Emituju samo 1,5 luxa svetlosti i imaju veoma nisku potrošnju energije. Zahvaljujući tome, možemo da ga ostavimo u sobi celu noć.

KAKO IZRAČUNATI POTREBNO OSVETLJENJE ?

 

 

Osvetljenje u hodniku i hodniku

Ako imate dugačak hodnik, korisno je postaviti nekoliko manjih izvora svetlosti jedan za drugim. Pošto ovde provodimo malo vremena, poželjno je izabrati spot ili šinsku rasvetu. Oni svetle punom jačinom odmah nakon uključivanja.

KAKO IZRAČUNATI POTREBNO OSVETLJENJE ?

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.